Превенцијата е најважна за сочувување на здравјето, но сепак се појавуваат потешкотии кои се уште не се болести, но значајно влијаат на квалитетот на живеење.

Тоа се дебелината, пушењето, проблемите со мокрењето, сексуалните потешкотии, целулитот, брчките, ослабувањето на видот или опаѓањето на косата, болките, вените, заморот. Кога ќе се појават овие потешкотии се запрашуваме што да правиме.
Денес на нашиот пазар кој е пренатрупан со реклами се нуди се и сешто, па тешко е да се одлучиме и да одбереме нешто за себе и своите потешкотии.
Останува и дилемата како да употребуваме некои производи и колку долго за да се видат резултати и кога да се престане. Во нашите текстови ќе најдете корисни упатства за да го сочувате и подобрите своето здравје, без да чекате појава на некоја болест.

Прочитајте ги објавените совети од нашиот доктор:

ИДЕАЛНА ТЕЖИНА што е тоа?

Дебелината е крупен проблем во зачувувањето на здравјето. Дебелината не е само естетски проблем, туку тоа е и тешка болест поради компликациите кои можат да настанат ако предолго трае, а доведува и до намалување на квалитетот на животот. Ризикот од заболување расте со зголемувањето на телесната тежина. Кога ќе ги почувствуваме промените на себе најчесто е предоцна.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Диета и здравје

Современото општество е одалечено од природната храна и е оптоварено со погрешни навики во исхраната. Денес во светот од глад умираат пет милиони деца, и четири милиони возрасни. Во исто време два и пол милиони луѓе умираат поради прекумерна тежина. Секој втор во ЕУ има зголемена телесна тежина, а секој четврт во Македонија.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

ГРИП

Треба ли воопшто да зборуваме за грипот или ни се чини дека за тоа знаеме доволно? Сметам дека е подобро уште еднаш да прочитаме корисни совети. Секојдневно во нашата околина некој се разболува и тогаш се прашуваме за колку време и нас ќе не зафати таа “инфлуенца”, позната како ГРИП. Се нарекува инфлуенца затоа што се мислело дека настанува како резултат од ладно или провев.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Имунитет и нашето тело

Љуѓето на земјата не живееат во безвоздушен простор. Од раѓање не опкружуваат бројни климатски промени, чист или загаден воздух, како и вода, корисни и штетни бактерии, габички, вируси, фауна и флора ...мал број на луѓе живеат во богатство, а повеќе во сиромаштија.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Запознаете својата кожа

Убава и пожелна е само здравата кожа. За да остане убава и здрава, мазна и мека, да го сочува природниот сјај и свежина без брчки, потребно е да го запознаете својот тип на кожа и редовно да се грижите за неа. Само правилна нега и чистење на кожата, употребата на квалитетни козметички производи и заштита од сонцето, се основни фактори за темелната грижа за кожата.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

КОЖА или дерма

Кожата е необично ВАЖЕН и простран орган чувствителен на надворешните и внатрешните промени. Тешка е околу 4 кг. и има површина околу 2 квадратни метри. Не заштитува од бројни влијанија. Некој има подобар или полош состав на кожата, што е индивидуално.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Крвен притисок

Повеќето луѓе мислат дека добро го познаваат тој проблем, но дали е тоа така? Често во главата чувствуваме неодредени пречки, најчесто наутро, понекогаш зуење во ушите, задишаност по некој физички напор или појава на крв од носот и на тоа не обрнуваме внимание, а тоа можат да бидат знаци за зголемен крвен притисок. Меѓутоа не мора да има некакви знаци, а притисокот може да биде висок.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Мириси

Често се надополнуваат. Меѓутоа, додека јадете, првото чувство го добивате со сетилото за мирис кој со 75% учествува во доживувањето на секој вкус! За вкусот малку се знае, а мирисот е најмалку проучувано сетило. Мирисот е исконско средство за комуникација! Многу животни се распознаваат со помош на мирисот.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Секс како диета?

Кога говориме за диета рековме дека говориме за НАЧИН НА ЖИВОТ. Опишавме некои проблеми како помош при одлуката за избор на диета. Постои ли врска помеѓу сексот и психата? Последниве години направени се многу испитувања на таа тема, и се дошло до сознание дека таканаречената СЕКС ДИЕТА може при слабеење да донесе до губиток и до 10 килограми.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Слабеење

Зошто денес многу луѓе се дебели, како доаѓа до дебелеење и како да се симне вишокот на килограми? Зборувајќи за дебелината или слабеењето, не можеме а да не се потсетиме на нашата исхрана. Храната е извор на здравје, но и болести. Денешната популација е оптеретена со погрешни навики во исхраната.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Нашите очи и вид

Дури кога ќе забележиме проблеми со видот ќе се сетиме на нашите очи и тогаш се загрижуваме. Така е со нас луѓето, тогаш кога ќе изгубиме нешто сфаќаме што сме имале. Додека сме здрави ништо не превземаме да ги спречиме негативните последици, за вредностите што ги имаме да останат и да не ги изгубиме. Изгледа дека само на болните им треба здравје, а здравите сметаат дека тоа е нормално и ништо не превземаат.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Нозeте и стопалата

Нозете и стапалата понекогаш се прва цел на болестите што го напаѓаат организмот и можат да бидат прв знак за аларм. Болките во листовите, тешки нозе, отечени зглобови, особено навечер, грчеви, жуљеви, искривен ножен палец, зголемено потење на стапалата како прв знак за спуштени стапала и проширени вени, рамни стапала, непријатен мирис, зараснат нокт...

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Чувствувате ли замор или премор?

Омега 3 Плус

Заморот кој трае и се повторува веќе подолго време, може да не исфрли од извежбаното секојдневие и да ни го загрози животниот стандард и здравјето. Кога ќе почувствуваме замор, бараме одговор на бројни прашања, но често се разочаруваме бидејќи не наоѓаме одговор.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Да се помирите со вишокот на килограми или да СЛАБЕЕТЕ?

За да слабеете успешно најпрво треба да расчистите со лошите навики. Со почести помали и помалку калорични оброци, пообилен појадок од вечера, со зголемено движење и пиење на негазирана вода (преку 2 литри на ден), може да се изгуби 1,5 килограм седмично. Со ваква исхрана која треба да биде разновидна, изгубените килограми не се враќаат, телото на страда поради намалувањето на ваžните состојки од храната кое не може да ги создаде по природен пат...

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Q10 за подмладување на кожата

Научниците Петерс и Мицхаел 1978. година добиле Нобелова награда за откривање на важниот коензим Q10, што го покажува значњето на тоа откритие. Се што диши во нашата природа мора да го користи коензимот Q10 бидејќи е неопходен за функцијата дишење, а тоа значи и при обезбедување на организмот со кислород.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Ракот на дојката

Кон средината на минатиот век карциномот на дојката се помести од четвртото на првото место. Освен зачестеноста и старосната граница се намали, па може да се појави и кај жени кои се помлади од триесет години. Познато е дека раното откривање на ракот кај дојката значително ја зголемува можноста за трајно лекување.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Ревматизам

Ревматските тегоби и болести многу се чести кај луѓето. Скратено, зборот РЕУМА како медицински поим е многу популарен. Преку 80% од пациентите во лекарските ординации се јавуваат поради болки, само мал број на луѓе не почувствувале болки. И кога некој минливо ќе добие болка или истата ќе се повтори, обично се вели: ЕТЕ МЕ БОЛИ РЕУМАТА.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

РЕВМАТИЗАМ 2

Boswellia Перна Плус

Вистина е дека ревматските тегоби спаѓаат во најчестите, но треба секогаш да се разликуваат ревматските тегоби од ревматските болести. Ако при испитувањата нема наод за ревматски болести, тогаш зборуваме за ТЕГОБИ, кои се од субјективна природа, нема некои видливи промени во вид на отоци, чворови, отежнато движење или анатомски промени. Лекарите тогаш говорат за мијалгија, артралгии, артрози и други “патии”.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Сексуалност и болести

Во многу земји се зборува за воведување на сексуално воспитување во училиштата. Покрај интересот на јавноста сеуште за тоа не се зборува доволно, јавно за тоа не се говори, а дома не се говори пред децата. Таквите разговори ги одложуваме, а забораваме дека децата се големи испрашувачи и дека ништо не останува незабележано, а особено кога станува збор за тајните на раѓањето и водењето љубов.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Сексуалност и здравје

Најтаинствена појава во биологијата и раширена помеѓу сите живи битија е СЕКСУАЛНОСТА. Таа ги обзема и душата и телото. Вљубеноста е најубавото чувство на светот. СЕКС или СЕКСУС е латински збор и се однесува на машкиот и на женскиот пол, но и на сексулниот НАГОН. МЕ САКАШ ЛИ НАВИСТИНА често се запрашуваме.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Што е АНОРЕКСИЈА?

С осема спротивно од дебелината, постои ОПАСНО губење на телесната маса, се до екстремно слабеење кое го загрозува срцето, здравјето и животот. Живееме во секојдневниот култ на витка линија. Во шеесетите години англиската манекенка ТВИГИ, таканаречената слаба убавица, стана пример за нова мода и хит.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Што е БУЛИМИЈА?

Секојдневните бројни реклами за некои производи со дејство на слабеење, како и рекламите за ДИЕТИ неодоливо ги привлекуваат личностите со вишок на килограми. Вообичаено е дебелите и полни лица да не покажуваат волја и да не се трудат да ги променат навиките и стилот на животот, исхраната, со движење да ја ОДРЖАТ или НАМАЛАТ својата тежина.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

ПРОСТАТА и како да ја заштитите?

Сируп за простата

Простатата е непарна жлезда која е сместена покрај мочниот меур, а излезниот канал на мочниот меур поминува низ нејзината средина. Види СЛИКА 1. Големината на простатата е колку поголем костен и со сличен облик. Доколку дојде до воспаление, помалку цинк во организмот, таа се зголемува, па така го притиска мочниот канал од мочниот меур. Таа се зголемува и со стареењето на мажите.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Што треба да се знае за косата?

Super Hair

Косата и природно опаѓа сезонски и тоа во април и август, кај некои повеќе, кај некои помалку. Косата најбрзо расте на предниот дел од главата, но на тие места и повеќе се губи. Денес се знае дека за некоја ќелавост причината е наследна, па во тие случаеви можно е само да се успори настапувањето на потполна ќелавост. Тоа се оние случаи кога никакви средства или терапија не можат да ја спречат ќелавоста.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

Штетност од пушењето

Ниkо-Стоп

Никогаш не може доволно да се истакне колку е голема штетноста од пушењето за човековото здравје, изглед и расположение. Сите пушачи добро знаат дека пушењето е штетно, сите сакаат да престанат да пушат, НО НЕ ПРЕСТАНУВААТ. Зошто? Многу имаат силна дилема дали да пушат или да престанат.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ

УРЕТРА

Во нашето тело нема поважен или помалку важен орган, затоа што сите се важни за зачувавањето на здравјето и доброто функционирање на нашето тело. Системот за излачување, особено бубрезите, имаат исто така многу значајна улога и необично се комплицирани.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ
1/7
1

ИДЕАЛНА ТЕЖИНА што е тоа?

Мачните диети на го решаваат трајно проблемот со дебелината!

2

Диета и здравје

Што е диета? Зборот диета преведен од грчки значи: НАЧИН НА ЖИВОТ.

3

ГРИП

Не е страшно ако сме добиле грип, ја изгубивме битката но не и војната.

4

Имунитет и нашето тело

Што би требало да земате за посилен имунитет?

5

Запознаете својата кожа

Како да го препознаете својот тип на кожа?

6

КОЖА или дерма

Неопходно е да се контролира својата кожа со прегледување...

2/7
7

КРВЕН ПРИТИСОК

Што треба да знаете за КРВНИОТ ПРИТИСОК како закана за вашето здравје?

8

Мириси

Можноста за избор на храна по нашите желби ни ја овозможуваат нашите хемиски сетила.

9

Секс како диета?

Треба ли уште нешто да се применува?

10

Слабеење

Сакате ли да најдете поткрепа за вашата одлука да слабеете и да го изгубите вишокот на килограми?

11

Нашите очи и вид

Што треба да направиме за да ги сочуваме здрави нашите очи и вид?

12

Нозте и стопалата

Посветете потполно внимание и нега на своите нозе и стапала...

3/7
13

Чувствувате ли замор или премор?

Да се потсетиме кои се обележјата на денешниот современ начин на живот.

14

Да се помирите со вишокот на килограми или да СЛАБЕЕТЕ?

Откријте што ве тера обилно да јадете, дали е тоа ГЛАД, емоционален проблем или лоша навика.

15

Q10 за подмладување на кожата

Коензимот Q10 ги обезбедува нашите клетки, органи и целото тело со енергија.

16

Ракот на дојката

Најчест рак кај жените денес е ракот на дојката. Што се треба да се знае за да се открие рано?

17

Ревматизам

Како можеме при појава на некои болки превентивно да си помогнеме?

18

Ревматизам 2

Поимот РЕВМАТИЗАМ како медицински термин е многу популарен.

4/7
19

Сексуалност и болести

Најголемо оружје во сексуалното здравје е знаењето!

20

Сексуалност и здравје

Прв најважен мотив кај луѓето е да сака и да биде сакан.

21

Што е АНОРЕКСИЈА?

АНОРЕКСИЈАТА започнува постепено, кога детето станува жртва на гладување со голема желба за слабеење.

22

Што е БУЛИМИЈА?

Многу девојки го „замрзуваат“ своето тело па се одлучуваат за ДИЕТИ.

23

ПРОСТАТА и како да ја заштитите?

За нормално функционирање и спречување да се зголеми (хипертрофија)...

24

Што треба да се знае за косата?

Сите сакаме цврста, густа, сјајна и убава коса.

5/7
25

Штетност од пушењето

Пушачите се болни - тие се ЗАВИСНИЦИ!

26

Уретра

Во нашето тело нема поважен или помалку важен орган...

Powered by Bio Clinica Makedonija
ASP.NET Shopping Cart Software